Självkänsla: ökad tillit till egen förmåga, våga gå utanför sin “comfort zone”, uppleva känslan av att lyckas - och även våga misslyckas, hitta lösningar på problem, ge och ta emot feedback och uppskattning
Självinsikt: ökad medvetenhet om hur egna beteenden och handlingar påverkar andra såväl positivt som negativt, uppleva och förstå hur jag själv kan påverka situationer och relationer genom att ändra ett invant beteende, min inställning/attityd
Samarbetsförmåga: träna och stärka min förmåga att lyssna in och inkludera andra, träna och stärka min förmåga att ta beslut och lösa problem tillsammans
Varje tillfälle inleds med en introduktion där vi går igenom dagens tema, som exempelvis kan vara kommunikation, ledarskap eller relationer. Därefter följer övningar tillsammans med våra hästlärare på ridbanan och avslutas med en reflektionsstund där vi funderar kring vad vi lärt oss och vad vi tar med oss.
De flesta övningarna sker från marken, så detta handlar inte om att lära sig rida, utan om självstärkning och personlighetsutveckling för deltagarna.
Lära med Hästars metod baserats på många års erfarenhet som min goda vän Lisa Thorngren, grundare och verksamhetsledare för Lära med Hästar, tillskansade sig under sina år i Australien.
Det var i Australien som Lisa Thorngren för första gången kom i kontakt med det som på engelska kallas ”Equine Assisted Learning”, vilket på svenska brukar kallas för “Hästunderstött lärande”. Men under åren Down Under fick hon också med mig många andra perspektiv kring hästen och hur hästar kan stärka, lyfta och läka oss människor. Bland annat genom en certifiering genom Equine Connection – The Academy of Equine Assisted Learning, den 1-åriga utbildningen hos Equitation Science International och ihärdigt voluntärarbete och coachutbildning hos den Australiensiska organisationen RDA - Riding for Disabled Australia
All denna kunskap kombinerad - plus den erfarenhet som tillkommit efter hemflytten till Sverige - har resulterat i det vi idag kallar “Lära med Hästar-metoden”. En metod som utvecklats och förfinats till att passa just vår svenska marknad och de målgrupper vi möter.
Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), en paraplyorganisation för hästnäringen, och Organisationen för Hästunderstödda Insatser (OHI), en intresseorganisation för ökad kunskap om hästunderstödda insatser har gemensamt tagit fram ett faktaunderlag om hästens betydelse för folkhälsan. Följande punkter är några exempel på det som betecknas som unikt med hästunderstödda insatser:
Hästens miljö och de aktiviteter som ingår i hästunderstödda insatser kan bland annat beskrivas som meningsskapande, varierande, motiverande, fysiska, engagerande, och verkliga.
Samvaron med hästen ger utrymme för många olika känslor och kräver närvaro.
Innehållet går att anpassa till individuella behov men bygger samtidigt på de rutiner som finns för hästarnas välbefinnande samt för både vår och deras säkerhet. Det skapar en miljö som är förutsägbar men ändå innehållsrik.
Nödvändigheten att kommunicera med hästen stimulerar till ett aktivt och engagerat deltagande vilket skapar en god miljö för inlärning.